Finsk bryggeri køber Bryggeriet Vestfyen

Bryggeriet VestfyenOlvi

Efter over halvandet års forarbejde er landets fjerdestørste bryggeri nu på vej på udenlandske hænder. Salget gennemføres på betingelse af, at man kan købe over 90 pct. af aktierne i bryggeriet i Assens.

Når øllet i fremtiden skal flyde fra Bryggeriet Vestfyen, kommer det nok til at være med den finske bryggerikoncern Olvi som ejer.

Den udenlandske koncern har netop indgået en aftale om at overtage det mere end 100 år gamle bryggeri i Assens. Købet betinges dog af, at man kan opnå et fuldt ejerskab af virksomheden.

Salget kommer efter, at flere af det fynske bryggeris største aktionærer – herunder Bryggeriet Vestfyens Fond, Augustinus Industries og aktieandelen hos bryggeriet selv – i december meldte sig klar til at frasælge bryggeriet for at skaffe de finansielle muskler til yderligere vækst.

En vækst, som ifølge adm. direktør hos Bryggeriet Vestfyen, Rasmus Damsted Hansen, nu har fået væsentligt bedre vilkår.

“Vi kommer til at få nogle ejere, som har en forretningsmodel, der virker i de lande, som de går ind i, og hvor ledelsen gerne vil være en del af den den produktion og ledelse, som vi har (her, red.), og som samtidig vil investere løbende i vores kapacitet,” siger direktøren til FødevareWatch.

Købsaftalen får også kun roser med på vejen hos flere af bryggeriets største investorer, hvor den bl.a. bakkes op af repræsentanten for Augustinus Industries, Thomas Augustinus. Han lægger bl.a. vægt på, at den finskejede drikkevarekoncern tilbyder “en attraktiv pris” i det eksisterende marked.

“Vi har indgået en købsaftale med en stærk aktør med brancheindsigt, ekspertise indenfor såvel brands som private label, og så har koncernen både midlerne og lysten til at udvikle Bryggeriet Vestfyen,” siger Thomas Augustinus i en skriftlig kommentar.

Kræver fuldt ejerskab

Salget til Olvi kommer på betingelse af, at sælgerne kan samle mere end 90 pct. af bryggeriets samlede aktiebeholdning. I praksis åbner det for en tvangsindløsning af de resterende aktier i bryggeriet, som har rødder tilbage til 1885.

Risikoen for en tvangsindløsning var allerede på tale tilbage i december, hvor formanden for Bryggeriet Vestfyens Fond, Poul Bertelsen, forklarede, hvordan en række af bryggeriets største investorer også var parate til aktivt at arbejde mod at få mindre investorer til at sælge deres individuelle aktier.

I dag – over fem måneder senere – er der ikke samlet de påkrævede 90 pct. af aktierne, bekræfter Rasmus Damsted Hansen og uddyber, at det arbejde venter forude.

“Nu skal vi ud og fortælle aktionærer om, at dette er en rigtig, rigtig god løsning for bryggeriet, og at det handler om, at vi har to store ejere i form af Augustinus Industries og Bryggeriet Vestfyens Fond, som har arbejdet for at finde den rigtige køber, der kan sikre, at det består mange år frem,” siger Rasmus Damsted Hansen og understreger, at storaktionærerne kommer med en “ubetinget anbefaling” om at sælge.

Forretning i bedring

Salget kommer efter, at bryggeriet i seneste regnskabsår landede et underskud på minus 5,5 mio. kr.

Trods røde tal indskrev regnskabet sig imidlertid som en klar forbedring i forhold til året 2018/19, hvor underskuddet var på 18,9 mio. kr. En udvikling, som dengang blev tilskrevet omfattende investeringer og opkøbet af mikrobryggeriet Indslev.