Dagrofa afslører placeringer på Danmarks første ubemandede Let-Køb butikker

DagrofaLet-Køb

I samarbejde med Retail360 åbner Dagrofa i løbet af juni tre ubemandede testbutikker under navnet Let-Køb. Fleksibiliteten i det nye butiksformat åbner for nye indkøbsmuligheder der, hvor det ikke giver mening at have en almindelig dagligvarebutik.

Fødevarekoncernen Dagrofa, som har dagligvarebutikkerne Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb, kan nu afsløre placeringerne på tre nye Let-Køb butikker med et anderledes koncept. De tre Let-Køb butikker vil være ubemandede, og kunderne kan få adgang ved at scanne en QR-kode ved indgangen og oprette sig med NemID eller MitID.

– Vi glæder os rigtig meget til at teste de nye Let-Køb butikker i samarbejde med Retail360. Det nye ubemandede koncept giver vores lokale købmænd mulighed for at styrke deres eksisterende forretning og åbner for nye muligheder. En del Let-Køb butikker ligger f.eks. i ferieområder, hvor den bemandede butik er lukket eller har indskrænkede åbningstider dele af året. Med tilføjelsen af en ubemandet butik som supplement til den bemandede, kan vores købmænd tilbyde dagligvarer i flere af døgnets timer og uden for sæson, siger Esben Keller, kædedirektør for SPAR, Min Købmand og Let-Køb.

De tre ubemandede butikker er strategisk placeret i to landsbyer, Fåborg (Årre) og Demstrup og den tredje placeres ved Femern Bælt på en byggeplads, hvor kun byggemedarbejderne har adgang. Fåborg og Demstrup har i mange år ønsket en dagligvarebutik i nærområdet, men det er ikke lykkedes at få nok lokal opbakning til at få en bemandet butik til at løbe rundt. Derfor er det oplagt at teste det mindre ressourcekrævende ubemandede koncept på disse lokationer. Den tredje ubemandede butik ved Femern Bælt skal ligge på en byggeplads, som kun byggearbejderne har adgang til. Her er det meningen at teste hvorvidt dem, der arbejder på pladsen, ser en mulighed i en ubemandet butik, hvor de kan handle til frokost, snacks eller aftensmaden en sen fyraften. De bokse, der skal danne rammerne om de tre ubemandede butikker ankommer til lokationerne i løbet af denne og næste uge, hvorefter de bliver indrettet, så de er klar til åbning i juni.

Butikkerne skal drives af Dagrofa-købmænd i nærområdet, som sørger for jævnligt at levere varer til de ubemandede butikker og fylde op på hylderne og tilpasse sortimentet til lokalområdet. Alt imens de samtidig står for driften af deres bemandede dagligvarebutik.

Sortimentet vil bestå af over 500 varer og henvender sig særligt til dem, der er på farten. For at få adgang til de ubemandede butikker, skal man som kunde scanne en QR-kode ved indgangen og oprette sig med sit NemID eller MitID. Konceptet har direktør for Retail360 Mads Laursen udviklet og finpudset sammen med sin kompagnon, Michael Hansen.

– Vi glæder os meget til at levere de tre første løsninger til Dagrofa og ikke mindst købmændene. Vi har testet løsningen i Faxe i godt 3 måneder, og den har bestået til UG. Vi har i ventetiden brugt en del ressourcer på at færdigudvikle kassesystemet, så det er kompatibelt med Dagrofas løsninger, og det er vi også i mål med. Så nu er vi spændte på, hvordan de forskellige kundegrupper tager imod løsningen, og hvordan de kommer til at bruge butikken i dagligdagen, siger Mads Laursen.

For Retail360 var det vigtigt at lave en løsning, der var nem at gå til og sikker at bruge. Selve den ubemandede butik kræver kun ca. 28 kvm for at rumme den 40 fods boks, der danner rammen om den ubemandede butik. Den er let at transportere og placere på parkeringsarealer, i byen og andre steder uden det er til gene for andre. Ligeledes kræver det kun tilslutning af el for, at butikken kan komme i drift.

Indgang kan kun ske via oprettelse med NemID eller MitID som også sikrer, at ingen under 16 kan få adgang. Butikken er videoovervåget, og det er både nemt og brugervenligt at oprette sig og handle med mobilen. Hvis der opstår tvivl eller spørgsmål, er det muligt at kontakte kundeservice 24 timer i døgnet.

Potentiale for nye slags koncepter

I juni åbner de første tre ubemandede testbutikker og hvis det går godt, er det ambitionen, at Dagrofa og Retail360 skal arbejde hen mod at åbne flere ubemandede Let-Køb butikker rundt i landet.

På sigt ønsker Retail360 også at udvide samarbejdet til at inkludere placeringer på nogle af APCOA PARKINGs 2.500 parkeringspladser i Danmark.

Retail360 ser et stort potentiale i at udvide konceptet til også at omfatte andet end dagligvarer. Konceptet kan videreføres i mange forskellige varianter, og med tiden kan ubemandede blomsterbutikker, caféer eller take-away også være en mulighed.