TDC dropper Huawei og lover 5G-net til hele Danmark i 2020

TDC Group
HuaweiEricsson
Kilde: tv2.dk

TDC har lavet en aftale med svenske Ericsson om at levere 5G i Danmark. Dermed er det kontroversielle kinesiske firma Huawei ude af betragtning.

Det bliver den svenske teknologigigant Ericsson, der skal stå for opbygningen af det danske 5G-mobilnet.

Teleselskabet TDC meddeler, at de har indgået et strategisk partnerskab med det svenske selskab om at sikre 5G-dækning i hele Danmark i slutningen af 2020.

– Jeg er rigtig glad for, at TDC nu vil påbegynde etableringen af fremtidens infrastruktur i partnerskab med Ericsson og muliggøre et digitalt Danmark med det bedste, landsdækkende trådløse net, siger koncernchef i TDC Allison Kirkby til TV 2.

Nok så interessant betyder beslutningen, at TDC vælger ikke at tegne kontrakt med det store kinesiske selskab Huawei, som mange vestlige lande er skeptiske overfor på grund af selskabets påståede tætte kontakt til den kinesiske stat. Frygten er, at den kinesiske stat kan presse Huawei til at spionere og misbruge 5G-netværket i andre lande.

Kinesiske Huawei, svenske Ericsson og finske Nokia er de tre internationale giganter, der magter den store opgave at opbygge de store 5G-netværk.

Huawei er nummer ét på markedet, men i Vesten er der udpræget nervøsitet over at lade et kinesisk selskab kontrollere den allervigtigste kommunikationsteknologi.

Udelukket i flere lande

Lande som USA, Australien og New Zealand har afvist at lade Huawei stå for opbygningen af deres 5G-netværk, og i mange europæiske lande diskuterer man det samme.

Herhjemme blev forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldt i samråd i januar om sagen. Forude var gået en debat, hvor blandt andre den konservative forsvarsordfører Naser Khader havde udtrykt sin bekymring:

– Det er jeg altså ikke tryg ved. Du har en kommunistisk stat, der sidder med knappen. De har mulighed for at slukke alt i Danmark på et tidspunkt af en eller anden årsag, som vi ikke kender i dag, sagde Khader.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen forsøgte dengang at balancere for og imod at lade kineserne levere deres markedsledende udstyr:

– Vi er nødt til at tage dette problem meget alvorligt, men det er en balancegang, for vi er interesseret i at gøre vores indkøb så billige som muligt med den bedste kvalitet. Men jeg er fuldstændig enig i, at vi skal have den tilstrækkelige sikkerhed i, hvad det offentlige køber, sagde han dengang.

Huawei afviser

Huawei har hele tiden afvist mistanken om, at selskabet kunne finde på at spionere på den kinesiske stats vegne eller i det hele taget misbruge sin adgang til 5G-netværket i andre lande.

Nu har TDC så løst dilemmaet for de danske politikere ved at vælge Ericsson som sin fremtidige samarbejdspartner.

– Dette har været en kommerciel beslutning, som TDC har taget. Vi er naturligvis i løbende dialog med regeringen, fordi vi driver vital, national infrastruktur, og vi lytter naturligvis til deres input, siger koncernchef Allison Kirkby.

Huawei har de seneste år været samarbejdspartner for TDC på 4G-netværket og har været dybt inde i forberedelserne af det kommende 5G-netværk. Ericsson har imidlertid også været en mangeårig samarbejdspartner for TDC og har også været i forhandlinger med TDC længe.

– Både Ericsson og Huawei bygger fremragende 5G-netværk. Ericsson har allerede et kommercielt 5G-netværk i USA, og de har i øjeblikket 14 netværk spredt over hele verden. Vi er begejstrede over det fremtidige partnerskab. Huawei vil fortsat være en partner for TDC, siger hun.