Den britiske rejsegigant Thomas Cook indgiver konkursbegæring

Spies
Kilde: tv2.dk

Alle Thomas Cook-fly er aflyst. 1400 passagerer til og fra Kastrup bliver mandag påvirket af Thomas Cook-kollaps, siger pressechef for Spies.

Thomas Cook har indgivet konkursbegæring med “omgående virkning”, oplyser rejseselskabet i pressemeddelelse.

Den britiske luftfartsmyndighed Civil Aviation Authority (CAA) bekræfter, at Thomas Cook har indstillet al drift.

Selskabet, der i Danmark ejer Spies, har gennem længere tid været i økonomiske problemer. Det 178 år gamle rejseselskab har en gæld på 1,7 milliarder pund (14,4 milliarder kroner).

Ifølge Lisbeth Nedergaard, der er kommunikationschef hos Spies, bliver omkring 1400 passagerer til og fra Kastrup mandag påvirket.

Langt de fleste er Spies-rejsende, oplyser kommunikationschefen.

Spies har sagt, at Thomas Cooks økonomiske problemer ikke skal vække bekymring hos deres rejsende.

Inden konkursbegæringen var en kendsgerning, udtalte Lisbeth Nedergaard, at “man skal vide som rejsende, at Spies er et sundt selskab, og man er dækket af en rejseforsikring” i tilfælde af en konkurs.

Beklager dybt

Alle Thomas Cook-fly er nu aflyst.

Den britiske luftfartsmyndighed vil samarbejde med regeringen om at få bragt selskabets over 150.000 britiske rejsende hjem i løbet af de næste to uger. I alt har selskabet aktuelt omkring 600.000 rejsende fordelt på destinationer over hele kloden.

Administrerende direktør i Thomas Cook Airlines Scandinavia, Per Knudsen, siger, at perspektiverne for fortsat drift i selskabet “ikke er til stede”:

– Jeg beklager dybt den opståede situation og de konsekvenser den får for vores mange tilfredse kunder og trofaste medarbejdere i Thomas Cook Airlines Scandinavia, siger Per Knudsen i en pressemeddelelse

Krisemøde endte uden løsning

Thomas Cook havde et akut behov for at få tilført et beløb svarende til cirka 1,4 milliarder danske kroner, hvis det skulle fortsætte driften.

Søndag mødtes ledelsen med selskabets kreditorer og private investorer til forhandlinger, men de endte uden en løsning på de økonomiske problemer.

– For mig og resten af bestyrelsen er det med inderlig beklagelse, at det ikke lykkedes, siger topchefen for Thomas Cook, Peter Fankhauser, i en meddelelse tidligt mandag morgen.

Ifølge aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen, der har et indgående kendskab til flybranchen, vil konkursbegæringen få konsekvenser:

– En Thomas Cook-konkurs vil give nogle gevaldige dønninger i hele den europæiske rejsebranche, og vi ville også kunne mærke det herhjemme, sagde Jacob Pedersen søndag.

Ingen hjælp fra regeringen

Ifølge Financial Times havde Thomas Cook også henvendt sig til den britiske regering i håb om at få økonomisk hjælp.

Men det ville regeringen ifølge udenrigsminister Dominic Raab ikke forpligte sig til.

– Medmindre det er af strategisk national interesse, går vi ikke systematisk ind med skatteborgernes penge, når virksomheder går ned, sagde udenrigsminister Dominic Raab søndag til BBC.

Han tilføjede, at der er lavet planer for at sørge for hjemtransport til de tusindvis af rejsende i tilfælde af, at Thomas Cook, som det nu er sket, indstiller driften.

Thomas Cook har næsten 22.000 medarbejdere. Heraf 9000 i Storbritannien.

Rejseselskabet, der betegnes som verdens ældste, stammer fra 1841, hvor det udbød togrejser.